Thursday, December 2, 2010

БЕНИ & НОН СТОП - ЛЕКТИРА


Pove}e od edna decenija Beni [akiri krstari niz Makedonija kako redok egzemplar na opstojnosta na klupskiot imperativ, dovolno dobar, dovolno intriganten, dovolno predizvikuva~ki i harizmati~en, za da sekoja nova sezona ima po ne{o {to publikata ne go videla i ~ula, za da posaka da go stori toa. ^ovek koj vo eden ist grad so nepostojan faktor na verba vo nekogo, polni tri razli~ni i verojatno najgolemi estradni prostori vo nego i toa sekoja nedela, mora da ima ne{to posebno. Zgora, spored takviot efekt na popularnost bi trebalo spored kakvi i da e standardi, da bide re~isi nedopirliv ( kakvi {to barem se prepravaat deka se takvi, eden kup za vremenskoto te~enie bezna~ajni estradni makedonski likovi ), no nego mo`e da go sretnete nasekade niz Skopje vo uloga koja najmnogu ja saka- obi~en `itel na gradot koj ima profesija pea~, odli~no ja raboti I zgora -ja saka!

Za eden tolku aktiven registrator, bele`nik na vremeto vo nego, bi moral da ima mnogu pove}e ostaveno audio zapisi za svojata prisutnost.No, kakvi se vremiwata, i za toa {to go ima - }e vi ka`e : Dovolno e! Eden studijski, eden vo `ivo, eden namenski, MALKU E! I sega, nov album odamna podgotvuvan, kako idea, brgu realiziran, povtorno re~isi o~ekuvano takvo ne{to od nego.Iako ne priznava, tradicionalist do koska, go pravi toa {to i mnogumina drugi trebale pred nego, no za `al nivnite ega bile pogolemi od nivnite veli~ini ( za vrednosti i ne stanuva zbor ). Posega vo ne tolku mnogu bogatata riznica na makedonskiot rok, gi vadi spored nego najdragite mu pesni i pravi nivni kaver verzii, stavajki gi na album koj gordelivo go narekuva LEKTIRA koja site pred da zemat instrument vo race, bi trebale da ja pro~itaat do tolku, za da ja znaat napamet. Ne deka ne mo`e da se stavi zamerka na izborot vo smisla mo`ela I ovaa pesna, no toa e AVTORSKI izbor spored sopstvenite standardi na zna~ewe i li~niot vkus!

Noviot album na Beni I Non stop ima vkupno osum kaver verzii, re~isi blic pro{etka niz istorijata na makedonskiot rok, od ranite Bis-Bez do uslovno, najnovata snimka vo ovaa kolekcija Laga I izmama.

Pu{ti kosi na Zijan, Nepravda na PU ( odnosno Patika ), Dal da pla~am il da peam na Bis-Bez,Cimer na Penicilin, Visoki [tikli I crni ~orapi na Konkord,Nena na Memorija,^ukni vo drvo na Leb I sol I Laga I izmama na Miki Jovanovski Xafer.Site zvu~at pred se moderno, cvrsto, kako proizvod na ova vreme, sega{no a ne samo kako reminiscencija na periodot vo koj orginalno se sozdavani. Patinata koja ja imaat vrz sebe, Beni i negovata dru`ba elegantno ja bri{at so dol`na po~it, ne robuvajki mu na vremeto, tuku donesuvajki go negoviot proizvod na videlina, ne zaradi nekoga{nata publika koja `iveela so negi, tuku zaradi sega{nata koja treba da osoznae za nekoga{nite vrednosti, postaveni na postulat za novo prevrednuvawe.

Sledejki go negovoto profesionalno, li~no, `ivotno sozrevawe, siguren sum deka vo ovoj mig, ovoj nov album LEKTIRA na Beni e negoviot maksimalen dostrel. Pea~ki najzrel period, siguren vo sebe, svoite kvaliteti, sozdava vrednosti koi }e bidat problem za mnogumina koi doa|aat zaradi visokite standardi koi gi postavuva. Dodu{a u{te od samiot start postavuvani se postulatite vrz koi ke ja gradi svojata kariera, no doprva sega jasno vidlivi i pretstaveni kako urnek koj nikoj ne ke mo`e da go prenebregne! ^ovek koj najmalku tri ve~eri vo nedelata pee pred publika koja drugite vo tek na edna godina ne mo`at da ja soberat, koj toa go pravi za da `ivee, no go pravi na na~in kako i `ivee, veruvam, veruvajki vo sekoj zbor od pesnite koi gi pee. Bez vlakna na jazik, ne umee da glumi, {to i se ~uvstvuva vo sekoj zbor vo izveduvanite pesni, osobeno ovie na ovoj nov negov album -LEKTIRA.

Nepravedno bi bilo, koga se spomnuva Beni i ovoj album a so golemi bukvi so poln zna~aj na BOLD formata na istite, da ne se stavat vo isto ramni{te Non stop, bidejki tie se osnovata vrz koja stavajki ja sopstvenata harizma i glasovnite potencijali Beni deluva sigurno i mo}no. Pred se, zatoa {to tie deluvaat MO]NO! So nekolku personalni izmeni, do edna kone~na besprekorno uigrana, iskusna formacija, predvodena od volkot od nekoga{nata glutnica Sanatorium, basistot Goran Stankovi} -Crni, vo ovoj mig verojatno najtalentiraniot gitarist kaj nas, Boban Vasileski, najnoviot ~len na ekipata, gitaristot Meto Atanasovski i prekaleniot niz kup strani~ni proekti, no verniot tapaner na Non stop- Vlado Ikonomov - Hister. Zvu~at tolku mo}no, {to ~ovek ima vpe~atok deka matricata ja sviri nekoj vrven svetski bend! Rekov vrven svetski bend?A.. da znaete deka sum vo pravo!Tie se navistina vrven..pa eve neka bide i..svetski bend.A izveduvaat..makedonska rok lektira!

Beni e nepredvidliv ~ovek, bez ogled kolku go poznavate. Podgotven e da napravi ne{to {to mo`ebi i se kosi so bilo ~ija i koja logika na razbrani i razbirlivi ne{ta. Negovoto veruvawe, koe ne mora sekoga{ da e ispravno, e negovo pravo koe ne dozvoluva da mu bide odzemeno. Ottamu i ideata albumot da go promovira tamu, kade nastapuva sekoja nedela i toa pred iljadna publika, klubot Koloseum, no vo koncertno vreme 21 ~asot, so po~etok bez odlagawe - to~no vo minuta! Na 23-ti dekemvri a so sekoja kupena vleznica se dobiva inoviot album. Interesno barem za dogledno vreme, edinstvenata mo`nost da se dojde do nego, bidejki nema da go ima vo slobodna proda`ba.Prethodno edna novinarska promocija, i potoa.. ..vedna{ od januari, podgotovka za nov, celosno avtorski album. Kako da saka da me demantira so vovednite najavi za maliot opus ostaven zad sebe.

Albumot Lektira na Beni I Non Stop e vo digi pak forma, kartonska, mo{ne umetni~ki vkusno dizajnirana so fotografii na izvonredniot Boro Rudi}, snimen vo studioto Torus na Aleksandar Mitevski, so masteringot praven vo Anglija.

Album za koj Beni samiot ke ka`e deka MORAL da go napravi, koga i da e, kako svoj dolg kon onie koi gi po~ituval ( i seu{te toa go pravi ) razgovarajki so sekoj od avtorite na pesnite dobivajki ja nivnata li~na dozvola za prerabotka, {to i ne e ne{to voobi~aena postapka kaj nas. Sigurno e deka ke bide vrten vo makedonskiot eter, sigurno e deka mnogubrojna publika ( koja i ne rasnela so ovie pesni ) }e gi pee, nedovolno mo`ebi informirana smetajki gi za novi i negovi, no edno e u{te posigurno. Gi ostavil zad sebe biserite na koi retko nekoj im ja poso~uval vrednosta, za~istuvajki gi i davajki im nov sjaj, koj veruvam ke trae dovolno dolgo.. .. do za nekoja decenija povtorno svetnuvawe na istite.. .. od nekoj drug.

No comments: